Apa alcalina: beneficii si riscuri

Dan Bradu seo
Share Button

Cu siguranta ati auzit numeroase afirmatii despre apa alcalina , despre care se crede ca ar ajuta la incetinirea procesului de imbatranire, la reglarea pH-ului pielii si la prevenirea anumitor boli cronice, precum cancerul.

Toate afirmatiile despre beneficiile apei alcaline pentru sanatatea oamenilor au avut ca rezultat cresterea popularitatii acelor diete alcaline, dar si a asa-ziselor aparate care transforma apa obisnuita in apa alcalina.

Apa alcalina: beneficii si riscuri

Ce este de fapt apa alcalina?

Cuvantul alcalin din expresia apei alcaline se refera la nivelul ph-ului sau, mai exact arata cat este de acida sau alcalina o anumita substanta, pe o scara de la 0 la 14. Cand pH-ul are valori foarte mici, inseamna ca este vorba despre o substanta acida, iar ph-ul ridicat arata o solutie foarte alcalina.

Datorita faptului ca apa alcanica are un pH mai ridicat decat apa obisnuita, se crede ca aceasta poate neutraliza acizii din corp. Insa, pe langa un pH mai mare, apa alcalina trebuie sa contina minerale alcaline si un potential de reducere a oxidarii negative. Acest lucru poarta numele de ORP si inseamna capacitatea apei de a actiona ca un antioxidant.

Este adevarat ce se spune despre apa alcalina?

Apa alcalina poate fi considerata controversata, mai ales datorita faptului ca multi experti sustin ca nu exista suficiente dovezi si cercetari care sa ateste afirmatiile si beneficiile aduse acestui produs.

Potrivit anumitor specialisti, cea mai buna pentru consum este apa obisnuita, declarand ca nu exista nici un fel de dovada stiintifica pentru a demonstra beneficiile apei alcaline.

Insa, contrar acestora, exista si studii clare in urma carora s-a constatat faptul ca atunci cand se consuma apa alcalina cu un pH de 8.8 poate fi dezactivata pepsina, care este principala enzima ce provoaca refluxul gastric.

Alte studii sugereaza ca atunci cand este consumata apa alcalina ionizata apar numeroase beneficii, in special in cazul persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala, diabet zaharat sau colesterol ridicat. De asemenea, celor care consuma apa alcanina le este redusa vascozitatea sangelui.

Care sunt cele mai importante beneficii ale apei alcaline?

Chiar daca nu s-au facut suficiente studii, despre apa alcalina se crede ca ar avea urmatoarele beneficii:

  • Are proprietati anti- inbatranire, datorita antioxidantilor continuti
  • Are proprietati de curatare a colonului
  • Sprijina sistemul imunitar si este benefica pentru curele de dezintoxicare
  • Ajuta la pierderea kilogramelor in plus.

Exista riscuri legat de consumul apei alcaline?

Desi este considerat sigur, consumul de apa alcalina poate aduce anumite efecte secundare negative, printre care cele mai importante ar fi scaderea aciditatii naturale din stomac sau aparitia anumitor probleme gastro- intestinale si iritatii ale pielii, datorita excesului de alcalinitate. Tot datorita acestui fapt, poate aparea hipocalcemia, care afecteaza sanatatea oaselor.

Care este diferenta dintre apa alcalina naturala sau artificiala?

Apa alcalina naturala este aceea care trece peste stanci, precum izvoarele, caci in acest mod sunt preluate mineralele, care au rolul de a spori nivelul alcalin. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor prefera sa cumpere apa alcalina  artificiala, aceasta trecand printr-un anumit proces chimic numit electroliza.

Procesul de electroliza foloseste ionizatorul pentru a putea creste pH-ul apei obisnuite, mai exact, cu ajutorul electricitatii sunt separate moleculele din apa si apa acida este eliminata.

Ce este dieta alcalina?

Dieta alcalina este recomandata pentru a corecta starea acida pe care o creeaza dietele moderne. Dieta alcalina reuseste sa creasca magneziul in celule, care de asemenea ajuta la activarea vitaminei D.

Nivelurile scazute de hormoni de crestere pe care le prezinta acei copii cu acidoza metabolica pot fi crescute cu ajutorul unei diete alcaline.

Be Sociable, Share!