Care este rolul avocatului?

Dan Bradu seo
Share Button

Care este rolul avocatului?In ciuda faptului ca foarte multa lume ravneste la ea, profesia de avocat nu este atat de simpla precum pare aparent, si cu siguranta nu poate sa fie desfasurata de catre oricine.

Aceasta profesie este libera si independenta, si poate sa fie exercitata doar de catre avocatii care sunt inscrisi in tabloul baroului din care fac parte, iar barourile sunt componente ale Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (U.N.B.R. prescurtat).

Trebuie mentionat faptul ca este interzisa conform legii, crearea si functionarea barourilor in afara U.N.B.R., iar actele de constituire si cele de inregistrare ale acestor barouri vor fi considerate conform legii, nule de drept.

Un avocat, fie ca discutam despre un avocat civil, despre unul fiscal sau despre unul comercial, este independent, si se va supune in primul rand legii, apoi statutului profesiei dar si codului dentologic.

Un avocat, indiferent de domeniul in care este specializat, trebuie sa apere drepturile si sa le promoveze, sa promoveze si sa apere libertatile si interesele legitime ale cetateanului.

Desfasurarea profesiei de avocat necesita asistarea dar si reprezentarea persoanelor fizice si a celor juridice in fata instantelor autoritatii judecatoresti, dar si in fata altor organe de jurisdictie, sau in fata organelor de urmarire penala, sau a autoritatilor si instituiilor publice, dar si in fata altor persoane juridice sau fizice, ce sunt oblicate sa permita, dar sa-i si asigure avocatului desfasurarea fara probleme a activitatii sale, conform legii.

In momentul in care o anumita persoana are nevoie de un avocat, poate sa il aleaga intr-un mod liber, iar in folosirea dreptului de aparare, avocatul are si dreptul dar si obligatia in acelasi timp, de a starui pentru realizarea accesului liber la justitiem pentru un proces intr-un termen rezonabil si echitabil.

Aceasta profesie de avocat este si libera dar si independenta, si are o organizare si o functionare autonoma, conform legii prezente, dar si conform statutului profesiei.

Profesia de avocat poate sa fie exercitata numai si numai de catre avocatii care sunt inscrisi in tabloul baroului in care sunt inclusi, barou incluls la randul sau in U.N.B.R., iar constituirea dar si functionarea unor altor barouri fiind operatiuni interzise.

In cazul in care te intrebi ce activitati are de desfasurat un avocat, ei bine, consultatiile si cererile cu caracter juridic sunt o parte din munca pe care acestia o fac, precum si asistenta si reprezentarea juridical in fata instantelor judecatoresti, a autoritatilor cu atributii jurisdirectionale, a organelor de urmarire penala, a notarilor publici si a executorilor judecatoresti, a altor persone juridice.

Avocatii sunt responsabili de redactarea actelor, de atestarea identitatii partilor dar si de continutul si de data actelor prezente pentru autentificare.

Avocatul va trebui sa desfasoare si activitati de mediere, va trebui sa foloseasca orice cai si mijloace legale pentru a exercita dreptul de aparare, va trebui sa apere interesele clientilor, plus ca va avea de efectuat si alte sarcini.

Asadar, dupa cum se poate observa, un avocat are foarte multe sarcini de indeplinit, iar acum daca ne gandim ca de regula avocatii sunt destul de stresati, incepem sa intelegem si care ar fi motivele.

Be Sociable, Share!