Care este singurul sport autentic romanesc?

Share Button

Care este singurul sport autentic romanesc?Sportul e la indemana tuturor, fiecare dinte noi se orienteaza spre o activitate sportiva, se implica in programe sportive, se documenteaza in privinta sportului pe care il practica. Datorita usurintei cu care accesam internetul si avem acces la informatii multi apeleaza si la pariuri sportive.

Disciplinele sportive sunt dintre cele mai variate insa doar cu una ne putem mandrii fiindca s-a nascut pe pamant romanesc.

Oina este singurul sport 100% romanesc. Acest sport era raspandit pe tot cuprinsul tarii si avea o multitudine de denumiri si reguli diferite in functie de regiunea geografica. In Banat era denumit “lopta mica”, in Transilvania ” lopta lunga”, sibienii numeau acest sport “fuga”, in Moldova “hoina”. Daca acest sport era jucat de fete atunci se numea “oinita”.

Oina este un sport de echipa. Sportivii fiind buni alergatori, cu reflexe rapide, precizie in aruncarea si lovirea mingii cu o bata. Se desfasoara in aer liber, de preferinta pe un teren dreptunghiular acoperit de preferinta cu iarba, intre doua echipe a cate 11 jucatori fiecare.

Conform cronicilor istorice, acest sport se practica inca din secolul XIV. Este mentionat pentru prima data in scrierile  din timpul domniei lui Vlaicu Voda din anul 1364.  In anul 1596 italianul Gian Lorenzo d´Anania mentioneaza in lucrarea sa Sistemul Universal al Lumii, jocul de oina la o descriere a Valahiei Superioare.

Parintele oinei este considerat Spiru Haret. Prin reforma invatamantului din anul 1898 acesta introduce oina ca materie  obligatorie in scoli si spune ca oina este “un admirabil mijloc de educatie fizica, adevaratul tip de joc sportiv romanesc”. Primul meci oficial de oina a avut loc in 10 mai 1898, intre echipele liceelor din capitala.

Primul campionat national de oina are loc in anul 1899, castigatoarea turneului fiind echipa liceului Nicolae Balcescu din Braila.

Recunoasterea oficiala a acestui joc are loc in anul 1912 cand se publica in Monitorul oficial regulamentul integral al jocului. Tot in anul 1912  se infiinteaza la Bucuresti, Federatia societatilor sportive din Romania care cuprindea si Comisia de Oina. 20 de ani mai tarziu se infiinteaza si Federatia Romana de Oina.

Anul 1949 aduce cu sine infiintare Comisiei Centrale de Oina care pune baza unei scoli de formare de antrenori, arbitrii  si instructori de oina. Acestia modifica regulamentul jocului devenind popular in toata tara.

Dupa anul 1990 oina nu mai prezinta interes in randul oamenilor ducand pana aproape de disparitia acestui sport.

Federatia Romana de Oina lupta pentru promovarea acestui sport. Incepand din anul 2002 la  finalele campionatelor scolare gimnaziale participa intre 16 si 19 echipe, si alte zeci de echipe si-au disputat calificarea.

In anul 2009 FRO a organizat Turneul International al Sporturilor inrudite cu oina desfasrat la Constanta. La acest eveniment sportiv au participat delegatii din SUA, Germania, Republica Moldova si Romania. In toata tara exista numeroase centre ce doresc sa mentina si sa promoveze oina.

In anul 2010 in Germania la Turneul International al sporturilor inrudite cu Oina, romania devine in premiera campioana mondiala. La acest turneu s-a jucat pentru prima data un meci international de oina, intre echipele Romaniei si Germaniei.

Dan Bradu seo
Be Sociable, Share!