Care sunt cele mai importante caracteristici ale unui display iPhone?

Dan Bradu seo
Share Button

Cand va cumparati un iPhone este important sa luati in calcul calitatea ecranului care reprezinta una din principalele caracteristici ale acestuia. Practic display iPhone este principalul mod prin care puteti interactiona cu asemenea smartphone-uri iPhone. Totusi, nu putini sunt cei care ajung intr-o stare confuza cand analizeaza specificatiile tehnice ale unui ecran de iPhone.

Dimensiunea si totodata rezolutia sunt extrem de usor de raportat la alte modele de pe piata. Dintr marcile cunoscute putem aminti, ecranul LCD, ecranul Super AMOLED sau Retina Display, ecranul IPS sau AMOLED, iar in spatele acestora se ascund diverse tehnici de productie sau uneori doar de marketing.

Prima tehnologie pe care o voi analiza este LCD adica (Liquid Crystal Display). Cei mai multi dintre noi au auzit pentru prima oara de aceasta tehnologie LCD atunci cand aceasta a inlocuit monitoarele cu tub catodic sau CRT. Aceasta tehnologie este utilizata si pentru ecranele telefoanelor, tabletelor si numeroaselor dispozitive electronice de pe piata.

Numeroase alte ecrane de tip LCD, cum ar fi TFT, TN, IPS sau Super LCD s-au dezvoltat ulterior. Prima varianta imbunatatita a acestei tehnologii LCD a fost TFT LCD. Al carei principal rol a fost sa afiseze un contrast mult mai puternic.

Pe parcursul timpului s-au dezvoltat numeroase tipuri de ecrane derivate direct din TFT, printre care TN si IPS. Ecranele de tip TN sunt practic cele mai ieftine de pe piata, astfel ca sunt regasite si astazi in numeroase tablete si telefoane ieftine.

Ecranele de tip IPS sunt printre cele mai apreciate, datorita faptului ca reproduc fidel culorile si unghiurile de vizualizare sunt foarte bune. Super LCD reprezinta o alta versiune mult imbunatatita a clasicei tehnologii LCD.

Super LCD are ca avantaje un consum scazut de energie si mai ales o reproducere foarte buna a culorilor. Retina Display nu este un alt tip de ecran LCD, ci doar un termen de marketing introdus de compania Apple pentru iPhone si iPad.

Cealalta tehnologie majora care este utilizata pentru productia de display-uri este OLED sau Organic Light – Emitting Diode. Aceasta tehnologie este folosita de catre multi producatori de telefoane mobile, printre care si producatorul Apple.

Din aceasta s-au desprins mai multe tehnologii. Prima dintre acestea este AMOLED, o tehnologie pentru ecrane bazata pe OLED care ofera un contrast semnificativ. Mai bun decat ecranele care se bazeaza pe tehnologia de tip LCD.

Principala diferenta este reprezentata de negrul profund afisat ca urmare a luminozitatii mult inferioare fata de ecranele LCD. Super AMOLED este versiunea de AMOLED de la Samsung. Tehnologia este practic aceeasi, dar ecranul are integrat un digitizer care este integrat si reflecta mult mai putin razele soarelui decat ofera varianta clasica.

Concluzia este ca la o comparatie directa intre LCD si AMOLED, pot spune ca display-urile bazate pe prima tehnologie ofera culori mult mai naturale, o vizibilitate mai buna in lumina soarelui. In schimb, AMOLED are ca avantaje unghiuri foarte bune de vizualizare, dar si un consum mult mai mic de energie. Avand alegeri asa de variate, puteti sa achizitionati un iPhone performant.

Be Sociable, Share!