Catedrala Neamului , o alta Casa a Poporului

Share Button

Catedrala Neamului , o alta Casa a PoporuluiRecunosc , prima oara cand am vazut Casa Poporului , ca modest provincial venit de la doar  60 de km de  Bucuresti , am ramas cu gura cascata. Fara a folosi utilaje de constructii sofisticate cum au aparut in ultima perioada , constructorii nostri au reusit sa ridice acest colos intr-un timp record.

Nu pot spune acelasi lucru despre noua Catedrala a Mantuirii Neamului , a carei ctitorire beneficiaza de ultimile noutati in ceea ce priveste utilizarea utilajelor de constructii profesionale . Utilaje de constructii care in mare parte  au fost cumparate de firmele constructoare de la Epinvest.ro , magazinul online al unei  firme ce  comercializeaza utilaje de constructii de calitate superioara.

Revenind la aceste doua  megaconstructii  din capitala noastra stau si cuget cu mintea romanului prin venele caruia curge sangele a generatii de truditori ai gliei strabune. Stau si cuget la multiplele similitudini care exista intre acesti doi colosi.

Cuget la aceasta dorinta bolnava a liderilor politici si religiosi ai  sarmanului nostru popor , lideri  ce nu au invatat nimic din  greselile predecesorilor , cheltuind in continuare  sume astronomice pentru  constructii pe cat de gigantice , pe atat de inutile.

Sume astronomice platite in mare parte din buzunarul meu si al celorlalti compatrioti , buni platitori ai listei nesfarsite de taxe si impozite cu care ne  cadoriseste fiecare guvern , indiferent de culoarea politica.

Chiar era nevoie de o astfel de Catedrala ?  In conditiile in care in ultimii 23 de ani s-au construit peste 4000 de biserici iar multe din spitalele si scolile  , mostenite de la regimul comunist , au fost inchise fara motive intemeiate , ne mai trebuia o astfel de  constructie ?

Constructia Casei Poporului  s-a realizat sub tutela unui dictator paranoic ce fusese ”drogat ” de vizionarea  unor edificii asemanatoare din Coreea de Nord , in timpul vizitelor la ”pretinul” Kim Ir Sen. Am putea  acorda astfel , cat de cat , o justificare pentru constructia Casei Poporului mai ales ca la vremea aceea nu exista nici criza mondiala si Romania nu mai avea datorii.

Dar in situatia actuala , cand ne confruntam cu o degradare drastica a nivelului de trai , imi pot permite sa ma intreb daca bunii mei concetateni  se vor ruga cu aceeasi  evlavie in mareata Catedrala a Neamului , chiar daca vor avea burtile goale si datorii la utilitati .

Bunul Dumnezeu , caruia ii cer iertare daca gresesc , oare a vrut ca zecile de mii de metri cubi de beton sa fie folositi pentru adapostirea catorva mii de credinciosi in timpul slujbelor  religioase , in timp ce alte sute de mii de credinciosi nu au un acoperis deasupra capului ?

Oare inaltimea de 120 metri (cat un bloc cu 40 de etaje) a varfului acestui ansamblu de constructii va satisface pretentiile insaturabile ale ganditorilor si beneficiarilor acestui proiect ?

Va las pe d-voastra sa raspundeti  la aceste intrebari  , cu mentiunea ca valoarea estimativa a acestei  catedrale este de ordinal sutelor de milioane de lei , valoare cu care s-ar fi putut construi minim 1500 de scoli sau s-ar fi finantat minim 8000 de transplanturi sau 800 de mii de nasteri…


Alte stiri actuale :

1. Cu România la casa de nebuni
2. Demolatorii Bisericii Ortodoxe Romane
3. ONG-urile şi Primăria Capitalei continuă războiul pe Bulevardului Uranus
4. Stoparea alocării de bani publici pentru Catedrala Mântuirii Neamului şi alte noi biserici

Be Sociable, Share!