Cateva motive pentru a detine aur

Share Button

Cateva motive pentru a detine aurAurul este un element respectat la nivel global, pentru valoarea si istoria sa bogata, fiind un metal gasit in aproape toate culturile, de mii de ani. Cumparam aur – detalii pe Casa-Amanet.com.

Monedele fabricate din aur plus alte metale, au inceput sa apara in jurul anilor 800-900 i.e.n si primele monede din aur pur au aparut in timpul domniei regelui Croesus al Lidiei, cu 300 de ani mai tarziu. De-a lungul secolelor, oamenii au continuat sa detina aur din diverse motive. Iata cateva motive pentru care ar trebui sa detii si tu:

1.    Un element cu “obiceiul” de a-si mentine valoarea pentru lungi perioade de timp.
Spre deosebire de banii din hartie dar si de monede fabricate din metale comune, aurul si-a mentinut valoarea ridicata, de-a lungul timpului. Oamenii obisnuiau sa priveasca aurul ca pe o modalitate de a-si pastra averea si posesiunile, de la o generatie la alta.

Dan Bradu seo

2.    Slabiciunile dolarului american.
Desi dolarul american este una dintre cele mai importante valute la nivel global, cand valoarea dolarului incepe sa scada (in comparatie cu alte valute), asa cum s-a intamplat de altfel intre anii 1998 si 2008, aurul este mult mai sigur ca investitie sau daca vreti, ca modalitate de a-ti pastra averea (sumele de bani), dobandita la un moment dat.

Pretul aurului aproape s-a triplat intre 1998 si 2008, ajungand de la valoarea de 1000 de dolari per uncie in 2008, pana la 1800-1900 dolari per uncie, in zilele noastre. Devalorizarea dolarului american s-a intamplat din mai multe motive, inclusiv din cauza bugetului foarte mare al Statelor Unite si al deficitelor comerciale care au avut o pondere ridicata in “money supply” – disponibilitatea banilor pe piata.

3.    Inflatia.
Aurul a reprezentat o arma impotriva inflatiei inca de la inceputul societatilor economice, asa cum le cunoastem astazi. Asta s-a intamplat deoarece pretul sau tinde sa creasca, pe masura ce costurile de trai cresc si ele. In ultimii 50 de ani, investitorii si-au dat seama ca aurul ajunge la preturi nebanuite in momente de criza financiara si au profitat de acest lucru, de cele mai multe ori, in anii cu inflatie ridicata.

4.    Deflatia.
Deflatia poate fi considerata acea perioada economica in care preturile de obicei scad, activitatea financiara (de business) descreste, iar economia este impovarata de o datorie externa foarte mare, asa cum am putut observa la Marea Depresie (criza economica) din anii 30. Intr-o astfel de perioada, puterea de cumparare a aurului creste foarte mult, in timp ce banii de hartie sau monedele se devalorizeaza puternic.

5.    Instabilitatea geopolitica la nivel global.
Aurul isi pastreaza in general valoarea si in perioade de mare instabilitate politica si/sau financiara, la nivel global. Multi specialisti numesc aurul “moneda de criza”, deoarece multi oameni incearca sa investeasca in acest metal, in momentele de criza economica majora sau alte tensiuni (razboaie, revolte, etc.).

In astfel de perioade, valoarea aurului depaseste cu mult monedele traditionale ale tarilor sau alte forme de investitii. Un exemplu clar in acest sens ar fi cresterea accentuata a preturilor aurului, in timpul crizei recente, ce a afectat Uniunea Europeana.

Be Sociable, Share!