Ce este clorura de polivinil?

Share Button

Ce este clorura de polivinil?Clorura de polivinil economica, versatila (PVC sau vinil) este utilizata intr-o varietate de aplicatii in constructii si constructii, ingrijiri de sanatate, electronice, automobile si alte sectoare, in produse cuprinse intre conducte si plafonare, saci de sange si tuburi, pana la sarma si izolarea cablurilor, componentele sistemului de parbriz si multe altele.

Utilizari si beneficii

Vinilul este versatil: poate fi la fel de rigid ca tevile industriale, la fel de flexibil ca invelisul din plastic si la fel de subtire si de flexibil ca acoperirea peretilor. De asemenea, poate fi complet clar sau potrivit la orice culoare dorita.

Constructii

Aproximativ trei sferturi din totalul vinilului se face in aplicatii de constructii de lunga durata. Studiile pe ciclul de viata arata ca PVC / vinil este eficient in protejarea mediului, in ceea ce priveste emisiile reduse de gaze cu efect de sera si conservarea resurselor si a energiei.

Deoarece este puternic si rezistent la umiditate si abraziune, vinilul este ideal pentru placari, ferestre, acoperisuri, garduri, punti, acoperiri si pardoseli. Vinilul nu se corodeaza ca unele materiale de constructie, nu necesita vopsire frecventa si poate fi curatat cu produse usoare de curatare.

Usi si ferestre

Vinilul ajuta la producerea de rame de usi si ferestre care sunt extrem de durabile, la preturi accesibile si ajuta la economisirea energiei la incalzirea si racirea locuintelor. De fapt, ferestrele din vinil au de trei ori izolarea termica a geamurilor din aluminiu.

Cablare si cabluri

Vinilul este capabil sa reziste in conditii dure in spatele zidurilor cladirii – cum ar fi expunerea la schimbarea temperaturilor si umezeala – pentru viata cladirii. Drept urmare, este unul dintre cele mai raspandite si de incredere materiale utilizate in cablurile si cablurile electrice.

Conducte de apa

PVC-ul ajuta la economisirea energiei si a apei prin crearea de conducte care nu prezinta scurgeri, care nu sunt predispuse la coroziune si rezista la stresul mediului. Ratele de rupere din PVC sunt la fel de scazute ca la un procent din rata de rupere a sistemelor din metale turnate. Lipsa acumularii in conductele din PVC imbunatateste functionalitatea si creste eficienta energetica.

Ambalaje

Deoarece este durabil, de incredere si greutate usoara, PVC-ul flexibil ajuta ambalarea sa isi faca treaba pentru a mentine integritatea produselor din interior, inclusiv medicamentele. Vinilul clar este utilizat in medicamente si la contractie pentru produsele de larg consum.

Folia rigida de vinil este utilizata in ambalajele cu blister si clama pentru a proteja medicamentele, produsele de ingrijire personala si alte bunuri de uz casnic. Deci, dupa cum se poate vedea, exista ambalaje plastic realizate din clorula de polivinil.

Sanatate

Vinilul joaca un rol esential de siguranta in distribuirea medicamentelor care salveaza viata prin pungi IV si tuburi medicale. Aparitia pungii de colectare a sangelui din PVC a fost o descoperire semnificativa, deoarece pungile de sange sunt flexibile si foarte greu de rupt, imbunatatind dezvoltarea medicamentului ambulator si servind ca temelie pentru bancile moderne de sange.

Produse de uz casnic

Accesibilitatea, durabilitatea si rezistenta la apa din PVC o fac ideala pentru hainele de ploaie, cizmele si perdelele de dus.

Informatii de siguranta

Multe produse vinilice sunt certificate pentru a indeplini cerintele speciale stabilite de autoritatile de reglementare sau alte standarde. Produsele medicale si de contact cu produsele alimentare trebuie sa indeplineasca reglementarile privind alimentatia si medicamentele.

In timp ce unele produse vinilice noi au miros, cantitatea mica de compusi organici volatili (COV) emise se va disipa rapid prin ventilatie normala – de fapt, testele au aratat ca mirosul initial al acoperirilor de pereti de vinil se disipeaza mult mai repede decat mirosurile din majoritatea vopselelor.

Vinilul este fabricat prin polimerizare care leaga impreuna o substanta chimica numita clorura de vinil. Reglementarile limiteaza strict nivelurile de clorura de vinil la locul de munca si emisiile de la fabricile. Producatorii convertesc cat mai mult clorura de vinil in PVC pentru a utiliza la maximum aceasta materie prima, apoi aplica abur pentru a elimina clorura de vinil ramasa, astfel incat nivelurile din vinilul final sa fie neglijabile.

Testat, eficient, accesibil

Vinilul este derivat in mare parte din sare – o resursa abundenta si ieftina – si etilena, care este derivata din gazele naturale. Produsele din vinil consuma mai putina energie, genereaza mai putine emisii si economisesc mai multa energie decat multe alte produse.

PVC-ul este utilizat la producerea a sute de produse pe care consumatorii le intalnesc in viata de zi cu zi si multe altele care sunt intalnite mai rar, dar care sunt totusi importante in constructii, electronice, servicii medicale si alte aplicatii. PVC este utilizat in aceste aplicatii datorita costurilor sale scazute si a proprietatilor fizice si mecanice dorite.

Este fabricat eficient intr-o gama larga de produse rigide si flexibile. PVC-ul are, de asemenea, o rezistenta inerenta la flacara. Pot fi disponibili inlocuitori pentru materiale din PVC, dar deseori materialele si procesele alternative nu sunt la fel de eficiente sau costurile de substitutie sunt mari.

Be Sociable, Share!