Ce este diabetul zaharat de tip 2 si cum se poate trata

Share Button

Spre deosebire de diabetul de tip 1, diabetul zaharat tip 2 este non-insulino-dependent, iar, de cele mai multe ori, bolnavii nu trebuie sa faca tratament cu insulina. Boala se manifesta printr-o scadere a secretiei de insulina in pancreas, dar si printr-o crestere a rezistentei la insulina.

Acest lucru duce la faptul ca glucoza nu mai este asimilata in celule si ramane in sange, ceea ce conduce la hiperglicemie. Cel mai eficient tratament pentru diabet zaharat tip 2 este adoptarea unui stil de viata sanatos, ceea ce inseamna o alimentatie sanatoasa si sport.

Diabetul apare de obicei la adulti si persoanele supraponderale, iar printre factorii de risc care duc la declansarea diabetului tip 2 se numara sedentarismul, fumatul, stresul, obezitatea, dar si consumul exagerat de alimente dulci. La acest tip de diabet, nivelul glicemiei poate fi tinut sub control prin dieta si sport.

Ca si tratament pentru diabetul zaharat tip 2, medicul recomanda scaderea in greutate, regim alimentar, precum si stabilirea unui program zilnic de exercitii fizice. Insa, daca aceste metode nu produc efectul scontat, recomandarea in acest caz este medicamentatia pentru scaderea glicemiei, iar in final administrarea de insulina.

In cele mai multe cazuri, boala apare fara a da vreun semn clar, fiind descoperita in urma unor analize de rutina. Daca nu veti tine glicemia sub control, complicatiile vor fi foarte mari.

Exista cateva semne care ar trebui sa va dea de gandit in cazul diabetului zaharat de tip 2: sete excesiva, urinare frecventa, apetit exagerat, scaderea in greutate, dar si oboseala inexplicabila.

In cazul in care ati primit acest diagnostic, nu trebuie sa intrati in panica, ci sa fiti atenti si sa respectati recomandarile medicului. Un alt aspect important este monitorizarea constanta a nivelului glicemiei.

La ce persoane apare

Diabetul zaharat tip 2 apare, in cele mai multe cazuri, la persoanele obeze, iar prima masura care trebuie luata nu mai mira pe nimeni: scaderea in greutate, iar acest lucru se poate obtine foarte usor prin dieta si sport. Medicul este cel care va stabili greutatea ideala la care trebuie sa ajunga pacientul.

Aceasta se stabileste in functie de inaltimea pacientului, de varsta sa, dar si de alte probleme de sanatate. Daca inainte boala aparea la adulti, in ultimii ani, aceasta apare si la copii intr-un numar ingrijorator de mare. Si asta, din cauza alimentatiei nesanatoase, in urma careia devin supraponderali.

De aceea, medicul nutritionist va face pentru fiecare pacient in parte o dieta personalizata. Pentru orice persoana, fie ca sufera de diabet sau nu, este recomandat sa duca o viata sanatoasa, care sa includa o dieta echilibrata si mult sport.

Exercitiile fizice facute cu regularitate sunt foarte importante, deoarece ajuta atat la scaderea in greutate cat si la scaderea nivelului glicemiei. Daca suferiti de diabet zaharat tip 2 va trebui sa faceti miscare cel pu?in 30 de minute pe zi. Ritmul exercitiilor trebuie sa fie moderat, iar exerci?iile vor trebui adaptate nevoilor tale.

Be Sociable, Share!