Ce este moartea

Share Button

Ce este moarteaAtunci cand vine vorba despre moartea cuiva drag, cu totii stim ca trebuie sa apelam la o firma de pompe funebre Sector 2, pentru a pregati inmormantarea persoanei decedate. Reprezentantii firmei de pompe funebre vor imbalsama decedatul, apoi il vor aseza in sicriu si il vor pregati de inmormantare.

Ei bine, lasand putin deoparte pregatirile de inmormantare, probabil v-ati intrebat cel putin odata in viata, ce este moartea. In cele ce urmeaza in acest articol, veti putea descoperi o multime de lucruri interesante.

Desi intelectual stim cu totii ca intr-o zi vom muri, in general suntem atat de reticenti sa ne gandim la moartea noastra, incat aceasta cunoastere nu ne atinge inimile si ne traim viata ca si cum am fi in aceasta lume pentru totdeauna.

Drept urmare, lucrurile acestei lumi – cum ar fi posesiunile materiale, reputatia, popularitatea si placerile simturilor – devin de o importanta primordiala, asa ca ne dedicam aproape tot timpul si energia noastra pentru a le obtine si pentru a ne angaja in multe actiuni negative pentru dragul. Suntem atat de preocupati de preocuparile acestei vieti, incat exista prea putin spatiu in mintea noastra pentru o practica spirituala autentica. Cand vine momentul mortii, descoperim ca, ignorand moartea toata viata, suntem complet nepregatiti.

Ce este moartea?

Moartea este incetarea legaturii dintre mintea noastra si corpul nostru. Majoritatea oamenilor cred ca moartea are loc atunci cand inima inceteaza sa mai bata; dar acest lucru nu inseamna ca persoana a murit, deoarece mintea sa subtila poate ramane in corpul sau.

Moartea apare atunci cand constiinta subtila lasa in sfarsit corpul sa treaca la urmatoarea viata. Corpul nostru este ca o pensiune si mintea noastra ca oaspetele; cand murim, mintea noastra trebuie sa paraseasca acest corp si sa intre in corpul renasterii noastre urmatoare, ca un oaspat care pleaca dintr-o pensiune si calatoreste in alta.

Dan Bradu seo

Mintea nu este nici fizica, nici un produs secundar al proceselor pur fizice, ci este un continuu fara forma care este o entitate separata de corp. Cand trupul se dezintegreaza la moarte, mintea nu inceteaza. Desi mintea noastra constienta superficiala inceteaza, o face prin dizolvarea intr-un nivel mai profund al constiintei, mintea foarte subtila; iar continuul mintii foarte subtile nu are inceput si nici sfarsit.

Cauzele mortii

Exista trei cauze principale ale mortii: sfarsitul duratei de viata determinata karmic, epuizarea meritului si pierderea puterii fortei de viata. Ca urmare a pastrarii disciplinei morale intr-o viata anterioara si a angajarii in alte actiuni virtuoase, cum ar fi salvarea vietii altora, acum am obtinut o renastere umana cu durata medie de viata de, sa zicem, saptezeci de ani.

Desi am creat cauza unei vieti de aceasta lungime, este posibil sa murim mai devreme sau sa traim mai mult. Actiunile negative severe facute in aceasta viata ne pot scurta durata de viata, in timp ce actiunile virtuoase, cum ar fi abtinerea de a ucide si ingrijirea bolnavilor, o pot prelungi.

Unii mor din cauza lipsei de merit, chiar daca durata lor de viata nu s-a incheiat. Ei nu sunt capabili sa gaseasca necesitatile pentru a sustine viata, cum ar fi mancarea sau medicamentul potrivit. Cei cativa ani ramasi din viata lor sunt apoi „transferati” intr-o renastere umana viitoare, care va fi probabil scurta si caracterizata de nenorocire. Alte persoane bogate in merite pot gasi conditii excelente si, astfel, reusesc sa traiasca cativa ani mai mult decat durata lor de viata determinata karmic.

A treia cauza de deces este pierderea puterii fortei de viata. Forta de viata este puterea vantului nostru care sustine viata. Acest vant interior, care ramane in inima noastra, functioneaza pentru a mentine legatura dintre mintea si corpul nostru. Cand rezistenta ei se diminueaza, conexiunea este rupta si murim. Boala, spiritele, accidentele sau un stil de viata negativ si nesanatos ne pot slabi forta de viata.

Daca durata noastra de viata, meritul si forta de viata sunt toate epuizate, vom muri cu siguranta, dar daca una sau doua dintre aceste cauze ale vietii raman, este posibil sa le reinnoim pe celelalte. De exemplu, daca durata noastra de viata si forta de viata sunt inca intacte, dar meritul nostru a expirat, putem crea mai mult merit prin efectuarea de actiuni virtuoase.

Daca forta noastra de viata este deteriorata, cu conditia sa avem un merit sau o durata de viata, o putem restabili angajandu-ne in practici precum respiratia cu vaza la inima noastra. Aceasta este una dintre cele mai bune metode de a creste puterea vantului nostru care sustine viata. Pentru a face acest lucru, adunam vanturile interioare din partile superioare si inferioare ale corpului din inima noastra, imaginandu-ne ca acestea se dizolva in vantul nostru care sustine viata. Apoi ne tinem vantul si mintea la inima, ramanand concentrati acolo cat putem.

Forta noastra de viata este posesia noastra cea mai pretioasa si de aceea trebuie sa o stabilizam si sa o crestem. Odata distrusa, daunele nu pot fi reparate. Daca pierdem orice alta posesie, pierderea noastra poate fi refacuta, dar odata ce durata de viata se termina, nu mai putem imprumuta mai mult timp pentru a finaliza sarcinile acestei vieti. Prin urmare, daca ne pierdem vitalitatea in urmariri fara sens, ar trebui sa simtim aceasta ca cea mai mare pierdere. Daca viata noastra este scurta sau o risipim, nu putem finaliza practica noastra spirituala.

Be Sociable, Share!