Ce reprezinta anularea DPF din soft?

Share Button

Ce reprezinta anularea DPF din soft?In ultima vreme tot mai multi producatori auto adauga noilor modele lansate pe piata filtre de particule extrem de eficiente. Acestea au preturi care se invart in jurul a 800-1000 de euro, in functie de modelul de autoturism.

Daca in cele mai multe tari ale UE nu se fac compromisuri, iar filtrele de particule sunt inlocuite rapid, in Romania se dezvolta o adevarata afacere din eliminarea filtrelor. Practic decat sa inlocuiti un filtru de particule nou, extrem de costisitor, aveti varianta de a va anula filtrul DPF la unul din numeroasele zeci de service-uri.

Practic ce inseamna asta? Filtrul de particule va fi scos complet, iar masina dumneavoastra va arunca in aer noxe si particule extrem de toxice. Anularea filtrului DPF fizic inseamna practic scoaterea acestuia din circuitul de esapament si inlocuirea cu o simpla bucata de teava.

Eroarea va persista in calculator si masina va ramane sa mearga in modul de avarie cu martorul de bord aprins. Anularea poate fi facuta din soft, calculatorul de bord fiind astfel pacalit, acesta recunoscand ca filtrul este la locul lui.

Totusi ce riscuri reprezinta aceasta anulare a DPF? Se face o diagnoza auto. Sunt anumite tari ale UE unde este interzisa cu desavarsire anularea filtrului de particule si scoaterea sa. O alta problema a eliminarii filtrului de particule este legata de faptul ca acesta se regaseste si catalizatorul de noxe CO2.

Unele service-uri va scot filtrul de particule din carcasa si lasa catalizatorul in ea, insa de cele mai multe ori catalizatorul este practic lipit de DPF acesta fiind scos prin spargere. Un alt efect desosebit de grav al scoaterii filtrului de particule este  ca practic tot ce va iesi pe evacuare va mirosi extrem de urat, ca de exemplu fumul negru scos de un tractor foarte vechi.

Practic acest filtru de particule are si o functie de filtrare a mirosului, odata cu cea a particulelor de funingine. Daca vom scoate filtrul de particule, in afara de faptul ca vom inhala particule toxice, vom umple si atmosfera de mirosuri extrem de urate.

Ce putem face pentru a curata filtrul de particule? Daca de exemplu avem un autoturism pe motorizare diesel cu filtru DPF, trebuie sa mergem cu acesta turat, iar din cand in cand sa iesim la drum intins pentru ca filtrul sa se curete singur. Bineinteles ca trebuie sa il regeneram imediat cum va apare martorul luminos in bordul masinii si trebuie inlocuit cu unul nou.

Nu este practic o solutie, eliminarea completa a filtrului. Putem sa apelam la unele service-uri care se lauda ca pot curata filtrul de particule termic sau cu solutii chimice. Acest lucru este destul de complicat pentru ca presupune taierea carcasei metalice, scoaterea filtrului si montarea sa la loc. In timp se va ajunge fara dar si poate la ruginirea si gaurirea prematura a carcasei. Trebuie sa ne gandim si la faptul ca daca scoatem filtrul nu facem decat sa aruncam noxele in aer, e clar ca nu e o varianta viabila.

Dan Bradu seo
Be Sociable, Share!