Ce trebuie sa stim despre pietre?

Share Button

Ce trebuie sa stim despre pietre?Atunci cand vorbim despre cristale semipretioase e bine sa stim in primul rand de cate tipuri sunt ele.Pietrele pretioase si cele semipretioase sunt minerale care au o estetica deosebita si care in urma unor procese elaborate de taiere si de polisare sunt folosite pentru a infrumuseta bijuteriile.

Clasificarea traditionala pe care o au pietrele pretioase si cele semipretioase a aparut prima data in Grecia Antica si atunci erau adoptate si de alte culturi. In prezent pietrele pretioase sunt considerate diamantele, rubinul si safirul dar si smaraldul, pe cand celelalte snt semipretioase insa aceasta este doar o distinctie nestiintifica ce reflecta in general raritatea acestor pietre si duritatea lor in functie de pozitia pe care ele o au pe Scala Mohs.

Expertii sunt cei care clasifica pietrele tinand cont de compozitia lor chimica, de sistemul de cristalizare si de mediul in care ele se formeaza. Gemele sunt si ele caracterizate in indexul de refractie iar dispersia luminii, duritatea si clivajul, diaclaza si luciul sunt si ele foarte importante.

Culoarea reprezinta un element foarte important care ne ajuta sa diferentiem pietrele si asta din cauza intensitatii culorii sau efectelor optice.

Alexandritul de exemplu are culoarea verde ziua si devine rosu purpuriu pe timpul noptii iar  labradoritul ne incant privirea prin efectul sau de irizatie acestea fiind un joc de lumini care se datoreaza refractiei, iar turmalina prezinta doua ori trei culori din aceeasi gema cea mai intalnita fiind combinatia de roz cu verde.

De asemenea se pot infrumuseta bijuteriile utilizand ornamentele de natura organica si din categoria aceasta vom enumera sideful, coralul si chihlimbarul.

Ametistul este varetatea violeta a cuartului. Legenda si istoricul sau spun ca aceasta piatra are originea etimologica pentru nume din limba greaca insemnand tratament impotriva betiei si numele sau se datoreaza credintei ca cel care o poarta va fi crutat de betie in momentul in care consuma vin.

Paharele pentru vin erau facute din ametist pentru ca se credea ca ele previn imbatarea. De asemenea, in perioada medievala ametistul era o piatra episcopala si se credea ca ea il fereste pe posesor de vraji.

Calitatea si valoarea pietrei. Culoarea ametistului variaza intre pal si poate ajunge pana la violet intens. Cea mai apreciata culoare este violetul intens care are sclipiri roz.

Ametistul reprezinta o piatra comuna si foarte accesibila. Se va produce si o varianta sintetica a ametistului.
In ceea ce priveste igrijirea ametisul este un quartz mineral cu o duritate 7 pe scala Mohs si este durabil si potrivit pentru purtarea zilnica. Se recomanda sa se evite expunerea la caldura si expunerea  prelungita la soare, factori care pot sa slabeasca intensitatea culorilor. Curatarea ametistului se va face cu apa calda si cu sapun neutru utilizand o periuta de dinti pentru a curata si in locurile in care se lasa praf.

Noi va recomandam ca de fiecare data sa va luati pietrele in functie de personalitate si in perfecta corelatie cu ceea ce aveti nevoie. Fiecare piatra are o semnificatie si este dedicata unei zodii iar noi va sugeram sa nu ignorati toate aceste lucruri.

Dan Bradu seo
Be Sociable, Share!