Componente PC care au tendinta de a se defecta mai des

Share Button

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Un sistem PC poate sa dea rateuri cand ti-e lumea mai draga si primele componente pe care trebuie sa le suspectezi sunt placa de baza, hard discul sau memoria RAM. Sa vedem in detaliu si care sunt motivele pentru care se defecteaza aceste componente PC mai des decat celelalte:

Discurile de stocare date

Este vorba de discuri de tip HDD sau SSD, fara de care un calculator nu poate sa “lucreze”. Cand se defecteaza discul, vei avea probleme atat in functionarea calculatorului, cat si cu stocarea, caci ca trebui sa recuperezi cumva datele daca nu s-au pierdut deja.

De aceea discurile de stocare sunt printre componentele pe care ne dorim cel mai putin sa se defecteze. Discurile HDD au parti mecanice in miscare, ceea ce le face sa cedeze la un moment dat, se pot zgaria sau bloca atunci cand este o pana de curent de exemplu.

Placile de baza

Cu toate ca nu sunt piese in miscare pe placa de baza in afara ventilatoarelor, placile de baza se defecteaza de multe ori mai repede decat ne asteptam pentru ca sunt construite din piese complexe si cateodata fragile. Cand una dintre piesele mici din intregul ansamblu se defecteaza, efectele sunt de obicei catastrofale pentru intregul PC.

Unul dintre motivele foarte comune pentru care se defecteaza placile de baza este umflarea condensatorilor, care face ca placile sa devina instabile in functionare. Pentru a evita asta e bine sa se curete placile de baza cat mai des, pentru ca praful poate sa ridice temperatura de functionare, iar asta afecteaza in timp componentele.

Memoria RAM

Functionarea corespunzatoare a memorii RAM este extrem de importanta in functionarea unui sistem PC, pentru ca si cea mai mica eroare in functionarea ei poate sa blocheze calculatorul sau sa il faca instabil. Este important sa se testeze memoria din cand in cand de erori, cu un program special.

Sursa de putere

Sursa de putere este cea care furnizeaza alimentarea pentru toate componentele sistemului. E important sa iti cumperi o sursa cat mai scumpa, de putere reala a cateva sute de Watti, pentru ca sursele de calitate au si o durata de viata mai lunga. O sursa buna poate rezista lejer si peste 5 ani, dar cele ieftine, de slaba calitate pot sa se arda si dupa un an de functionare, de aceea se mai numesc si numesc si “pocnitori”.

Be Sociable, Share!