Controversele create in jurul corsetelor

Share Button

Controversa cu privire la corsete se refera la argumentele sustinatorilor si detractorilor pentru si impotriva purtarii unui corsete. Controversa a fost contemporana cu timpul in care corsetele erau populare in societate. Corsetele, denumite in mod diferit o pereche de corpuri sau sejururi, au fost purtate de femeile europene incepand cu sfarsitul secolului al XVI-lea, schimbandu-le forma, pe masura ce se schimba moda.

In ciuda schimbarii radicale la moda din punct de vedere geografic si temporal, corsetul sau un derivat sub o rochie exterioara ar forma corpul sau ar oferi structura. Corsetele se gaseau cel mai des pe rochii de seara lungi.

Au existat perioade scurte in care corsetria nu facea parte din moda principala. In anii 1790, a avut loc o schimbare brusca a modei, pe masura ce silueta Empire a devenit la moda. In timpul urmatoarei epoci Regency, corseturile, extrem de sustinute ale erei georgiene timpurii, au fost respinse in favoarea articolelor de imbracaminte scurte purtate in primul rand pentru a sustine sanul si pentru a lasa talie si solduri in forma lor naturala.

Incepand cu mijlocul anilor 1820, modelarea femeilor a revenit la fuste intregi ale secolului anterior. Intr-o repudiere a siluetei Imperiului, talia a devenit punctul central al rochitei feminine. Corsetul si-a asumat rolul dominant pe care il va avea in restul secolului al XIX-lea.

Concepute pentru a accentua talie prin minimizarea acesteia, corsetele ar contracta talie pentru a obtine o silueta subtire. Medicii si o mare parte din presa au deplans imbracamintea in ciuda utilizarii continue.

Purtarea corseturilor a fost supusa unor critici inca din epoca de legare stransa in secolul anterior. Jean-Jacques Rousseau a denuntat practica din The Lancet, in timp ce desene animate ale perioadei au satirizat practica. Cu toate acestea, pana in secolul al XIX-lea, femeile scriau scrisori unor publicatii care isi exprimau punctele de vedere direct si articulat.

Denuntarea unilaterala a trecutului s-a transformat intr-un dialog. Femeile si-au facut auzite vocile, impartasind experientele si opiniile lor, unii in favoarea corsetei si chiar legaturile stranse, iar unii in defavoarea imbracamintei restrictive. Ziarele si jurnalele populare au devenit media pentru schimbul de sute de scrisori si articole referitoare la corsete.

Cunoscuta sub numele de “controversa corsetei” sau pur si simplu “intrebarea privind corsetele”, controversa a ost prezenta in mai multe publicatii, decenii multiple si in mai multe tari. De ingrijorare deosebita a fost chestiunea legaturii stranse.

Fluxul de articole si scrisori a ramas si a disparut in timp, ajungand la un crescendo la sfarsitul anilor 1860, care poate fi considerat a fi varful freneziei. Cu toate acestea, problema a aparut cu mult inainte si a continuat mult dupa aceea. De-a lungul acestei perioade, reclamele din aceleasi publicatii au promovat cu entuziasm vanzarea de corsete.

In Regatul Unit, publicatiile in care controversa a fost infricosatoare a inclus Times, Lancet, Regina, Scotia, Trezoreria Doamnelor, Revista Domestica a Angliei si Intregul an.

In Statele Unite, Chicago Tribune, s-a uitat peste Atlantic si a comentat,

Jurnalele engleze se complac intr-una din bataliile lor periodice asupra chestiunii privind corsetele. La intervale moderate, avantajele si dezavantajele lipsei stranse sunt discutate fierbinte de catre fratii si surorile noastre britanice cu o fervoare foarte mare si un bun simt minus.

Be Sociable, Share!