Cum adaptam traditiile de nunta din alte tari pentru ziua noastra speciala?

Dan Bradu seo
Share Button

Daca ati participat de curand la o nunta din tara noastra, cu siguranta ati observat ca s-au inoculat si in mentalul colectiv de la noi, pe langa traditiile locale, o multitudine de traditii noi.

Imprumutate de peste hotare, unele apropiate de cele locale, altele care pot parea de-a dreptul bizare, acestea au contribuit la distractia din cadrul fiecarei nunti si au ajuns sa fie punctul de atractie in cadrul acestor evenimente.

Spre exemplu, cati dintre noi au fost la o nunta la care inelele mirilor au fost aduse de catre copii special desemnati pentru aceasta sarcina ? Cati nu am participat la o nunta la care mireasa a aruncat buchetul spre a fi prins de fetele care nu sunt casatorite inca ? Ei bine, toate aceste obiceiuri sunt unele imprumutate !

Sa nu ne lasam insa inselati de faptul ca aceste traditii sunt noi in tara noastra, deoarece ele pornesc, in alte tari, din vremuri antice. Si cum originea casatoriei dateaza de acum chiar 23000 de ani, este de inteles cum aceste traditii au supravietuit de-a lungul timpului pentru a fi preluate in ziua de astazi.

Spre exemplu, originea clasicului tort de nunta prezent in restaurantele de nunti este din Imperiul Roman si este regasita in tara noastra in anumite regiuni in forma sa originala, si anume ruperea, deasupra capului miresei, a unui colacel special. In Roma Antica acesti colacei se suprapuneau unul peste altul ca si simbol al fertilitatii si al norocului miresei.

Casatoria in sine este, asa cum este ea in ziua de astazi, a avut mai multe forme de-a lungul timpului, incepand cu cea primordiala, nascuta din nevoia de stabilitate.

Astfel, in urma cu aproximativ 23000 de ani au inceput sa se formeze rolurile traditionale in gospodarie : barbatul era cel responsabil de furnizarea mancarii, pe cand femeia era responsabila de cresterea copiilor.

Din acest motiv, o uniune intre o femeie si un barbat a devenit o urmare necesara a celor doua tipuri de roluri distincte, pentru a asigura cresterea responsabila si stabila a copiilor, dar si pentru supravietuirea acestora pe termen lung.

Valul miresei are si el o traditie indelungata, pornind din vremea casatoriilor aranjate de catre parintii celor doi soti, cand sotul nu avea voie sa isi vada mireasa pana in ziua nuntii. Motivul ? Acesta se putea razgandi, iar intreaga nunta avea sa fie anulata.

Iar obiceiul de a lega obiecte zgomotoase de masina proaspetilor casatoriti nu este nici el unul nou, pornind din traditia franceza denumita “charivari”, un fel de sarbatorire a nuntii celor doi tineri care se manifesta prin lovirea de oale si tigai cat mai zgomotos posibil de catre vecinii cuplului cu o noapte inainte de nunta, pentru alungarea spiritelor rele din ziua nuntii.

Si odata respectate aceste traditii, ramane de pus la punct ziua nuntii in sine. Restaurantul de nunti ales pentru ziua in cauza, fie ca este un restaurant de nunti specializat sau nu, trebuie sa fie perfect pentru dumneavoastra. Restaurantul de nunti Maldini Timisoara vine asadar ca o alegere naturala a unui cuplu care isi doreste sa aiba parte de o zi perfecta.

Be Sociable, Share!