Cum sa identificati cei mai buni influentatori in social media?

Share Button

Cum sa identificati cei mai buni influentatori in social media?Daca sunteti ca mine, petreceti o multime de timp pe retelele sociale, atat din motive personale cat si din motive profesionale.

Retelele sociale au devenit o parte integranta a vietilor noastre, disponibile aproape in fiecare moment al zilei si chiar si in spatiu. Tocmai acest nivel de integrare in viata noastra a facut retetele sociale la fel de puternice precum un instrument de marketing. De asemenea, acest nivel de integrare reprezinta motivul pentru care fiecare intreprindere / companie le-a integrat in strategiile globale de marketing.

Un element extrem de important in social media, daca doriti sa captati in totalitate atentia oamenilor care au, intr-adevar, un impact, este sa stabiliti o buna conexiune si interactiune cu influentatorii de pe fiecare platforma sociala.

Care sunt caracteristicile unui “influentator”?

“Adevarata influenta conduce la fapte, nu doar la constientizare”, este de parere Jay Baer.

Un influentator este cineva care stimuleaza, motiveaza un grup de oameni sa faca ceva. Ceea ce spune un influentator este litera de lege. Are greutate. Detine puterea. Inspira cumparatorii sa actioneze.

Prezenta unui influentator este cruciala intr-o companie sau afacere. Acesti oameni inspira publicului incredere, incurajand publicul sa cumpere.

Primul pas in obtinerea influentatorilor si in  promovarea afacerii dumneavoastra este de a-i gasi.

Acest lucru nu este asa de usor precum pare.

Pentru a sti cum sa selectati adevaratii influentatori pentru cumparatorii dumneavoastra, trebuie sa aveti in vedere doi factori:

  1. Care sunt cozile specfice retelelor sociale, care ofera unei persoane calitatea de influentator?
  2. Cum puteti sti cu certitudine ca persoana in cauza are o influenta asupra cumparatorilor?

Acesti factori difera in functie de reteaua sociala in cauza. Iata cum puteti gasi influentatori pe patru dintre cele mai importante platforme de social media.

Gasirea influentatorilor pe Facebook

Numarul de fani conteaza, insa aceasta valoare nu spune intreaga poveste pe Facebook. Cel mai important este angajamentul.

Nivelul conversatiei este semnificativ pe cele mai multe retele sociale, dar cu atat mai mult pentru Facebook. Acest lucru se datoreaza algoritmului Edgerank, pe care aceasta platforma il foloseste pentru a reduce spam-ul si titlurile sau postarile “momeala”. Cu cat o postare este mai comentata si mai urmarita, cu atat mai des va aparea. Pentru ca influentatorul dumneavoastra sa influenteze cumparatorii, mesajul lor trebuie sa fie vazut si auzit.

Pentru a va asigura ca vedeti ce posteaza influentatorii dumneavoastra, creati o lista de “Interese”.

In lista dumneavoastra de interese, adaugati-i pe cei pe care ii considerati influentatori. Nu stiti sigur pe cine sa adaugati? Cautati hashtaguri si vedeti cine vorbeste despre domeniul dumneavoastra.

Odata ce lista este alcatuita, monitorizati-o pe parcursul unei saptamani. Analizati:

Dan Bradu seo
  • Cat de des posteaza oamenii? Cu cat posteaza mai des, cu atat au mai multe sanse de a fi vazuti si auziti.
  • Care dintre acesti oameni are parte de cele mai multe reactii din partea fanilor?
  • Ce pagini sau oameni obtin cele mai multe like-uri, comentarii si distribuiri?

Reducand lista de potentiali influentatori la nivelul unei liste de interese, ii puteti compara in paralel. Eludati newsfeed-ul, asigurandu-va ca vi se afiseaza fiecare post. Acest lucru va ofera o idee mai realista asupra a ceea ce posteaza oamenii si asupra modului in care cumparatorii reactioneaza la fiecare postare.

Va arata, de asemenea, ce asculta pe Facebook potentialii dumneavoastra clienti – si ceea ce nu asculta.

Gasirea influentatorilor pe Twitter

Twitter nu utilizeaza un algoritm pentru a arata tweet-urile. Acestea sunt aliniate in ordinea in care sunt postate, ceea ce inseamna ca fiecare “follower” (cel care urmareste o pagina de Twitter) are sanse egale sa vada un tweet.

Cu toate acestea, angajamentul si interactiunea sunt importante pe Twitter. Retweet-urile (distribuirile) arata ca un potential client este suficient de interesat de un mesaj, incat sa-l impartaseasca cu followerii sai (cei care ii urmaresc pagina).

Cu cat un tweet (postare) este distribuit mai des, cu atat este vazut de mai multe persoane, extinzand cercul de influenta.

Exista cateva cozi specifice pe Twitter, care ajuta la desemnarea unui influentator. Acestea sunt:

  • Numarul de distribuiri (retweets). Reprezinta factorul de decizie principal. Acesta arata cat de interesanti sunt followerii (fanii, cei care urmaresc pagina) de continutul influentatorului.
  • Cantitatea conversatiei. Cer oamenii pareri? Solicita sfaturi din partea influentatorului? Urmariti modul in care oamenii discuta cu persoana respectiva, pentru a evalua increderea pe care urmaritorii o au in sfaturile sale.

Intrucat cele mai multe conversatii au loc public, este mai usor sa vedeti cat de multi oameni asculta si raspund potentialilor dumneavoastra influentatori. Atunci cand intrati pe un anumit profil de Twitter, nu va uitati doar la postarile existente. Accesati optiunea “Tweets & Replies” (“Tweet-uri si raspunsuri”) pentru o idee mult mai realista asupra modului in care influentatorul poarta discutii pe aceasta platforma.

Gasirea influentatorilor pe Google+

Desi Google+ nu este reteaua sociala aleasa de multi oameni, este inca foarte influenta in randul motoarelor de cautare si o sursa de potentiali clienti. In cazul in care clientii dumneavoastra sunt pe aceasta retea sociala, trebuie sa va faceti remarcat cu ajutorul influentatorilor.

Cei de la Google+ stiu acest lucru, motiv pentru care, initial, au lansat “Ripples”, un sistem pentru identificarea efectului implicarii influentatorilor. Din pacate, acest sistem a fost eliminat, din lipsa de utilizatori.

Exista, totusi, o serie de cozi care ajuta la desemnarea unui influentator:

  • Numarul de comentarii: Acesta este foarte important pentru Google+, deoarece este unul dintre principalii factori care arata ca oamenii reactioneaza, intr-adevar, la un anumit continut.
  • Vizualizarile profilului, desi pot fi manipulate, pot fi, de asemenea, si un extraordinar indicator al vizibilitatii actualizarilor cuiva pe Google+, chiar si vizibilitatea din afara Google+.
  • Vizualizari actualizate, disponibile pe actualizarile de imagine, arata numarul total de vizualizari al unei actualizari. Acest lucru va ajuta sa va faceti o idee in legatura cu publicul influentatorilor.

Gasirea influentatorilor pe LinkedIn

Daca activati in domeniul B2B (business-to-business), LinkedIn este locul potrivit pentru a gasi lideri de opinie.

Multi oameni incep prin a cauta cuvinte cheie legate de industria / domeniul in care activeaza. Acesta cautare poate afisa un numar coplesitor de rezultate, fara insa a va oferi o imagine de ansamblu asupra influentatorilor din domeniul dumneavoastra.

Cand cautati cuvintele cheie dorite, faceti clic pe butonul din partea stanga a casetei de cautare. In loc sa cautati “All” (“Toate”), cautati “Articles” (“Articole”).

Autorii articolelor de pe LinkedIn sunt cei care ar putea avea o influenta mai mare. Verificati comentariile si reactiile fiecarui articol, pentru a analiza nivelul de incredere al fiecarui influentiator.

Un pas inainte

Restrangeti lista influentiatorilor, identificand care influentatori influenteaza alti influentatori; acest lucru va va permite sa obtineti mai multe beneficii in urma eforturilor dumneavoastra generale.

Identificati oamenii care influenteaza influentatorii dumneavoastra, intrucat exista mai multe sanse ca acestia sa se angajeze / implice in activitatile dumneavoastra, iar ideile si opiniile lor sunt deja cunoscute si ascultate de catre influentatorul dumneavoastra tinta.

Be Sociable, Share!