Cum tratam ambliopia sau sindromul ochiului lenes

Share Button

Cum tratam ambliopia sau sindromul ochiului lenesIntr-o viziune normala, cand ne focalizam privirea asupra unui obiect, se formeaza doua imagini, cate una pentru fiecare ochi. Aceste imagini urmeaza a fi decodate de creier, dar daca nu exista armonie si coordonare intre ambii ochi, imaginile nu se suprapun corect si poate aparea confuzia.

Ce este ambliopia

Lipsa armoniei si a coordonarii ochilor se numeste ambliopie sau sindromul ochiului lenes. Este o afectiune oculara care reduce capacitatea pacientului de a decoda corect imaginile primite de creier si, in concluzie, viziunea lui, generand confuzie si risc crescut de accidente.

In pluc, ochii joaca un rol major in expresia faciala, iar lipsa de simetrie si de coordonare a ochilor este inestetica si afectiunea poate fi perceputa ca un element destabilizator al increderii personale.

Pe scurt, ambliopia este o problema de comunicare intre creier si ochi si poate duce chiar la pierderea vederii. Ea favorizeaza diferenta de dioptrii intre ochi, fixarea incorecta a unui ochi, aparitia cataractei congenitale, a leuconului cornean sau a altor afectiuni oculare.

Dan Bradu seo

Metode de corectie a ambliopiei

Desi chirurgia corectiva este deseori necesara pentru a repara problema ochiului lenes, exista si alte solutii cum ar fi exercitiile ochilor. Inainte de a incepe un regim de exercitii, se pot lua in consideratie solutii care sa ajute la utilizarea corecta a ochilor, adica purtarea peticelor, a lentilelor de contact sau a ochelarilor corectivi.

Mentionam ca in cazurile de ambliopie severa, aceste metode corective nu ajuta, iar persoanele au nevoie de interventie chirurgicala pentru corectarea ochiului lenes.

Inainte de a incepe exercitiile fizice, consultati un oftalmolog pentru a stabili corect ce tipuri de exercitii sunt necesare si utile in cazul dumneavoastra.

Tipuri de exercitii

Exercitiile pentru ambliopie in cazul adultilor variaza de la tehnici de palmare, pana la exercitii pentru muschii oculari. In cazul exercitiilor musculare, se recomanda plasarea un petec pe ochiul bun. In acest mod ochiul lenes este fortat sa lucreze de doua ori mai mult, ceea ce contribuie la intarirea muschilor.

Exercitiile musculare pentru ochi lenes

Aceste exercitii sunt eficiente doar in cazul strabismului – un dezechilibru muscular care duce la lipsa de coordonare a ochiului (ochiul pare sa fuga in diverse pozitii). Daca aceste exercitii sunt insotite de purtarea petecului pe ochiul sanatos, ar trebui sa dureze de la 2 pana la 4 saptamani.

Exercitii de palmare

Se aseaza palmele pe ochi – palma dreapta pe ochiul drept, palma stanga pe ochiul stang – impletindu-se degetele pe frunte. Se pastreaza pozitia, respirand adanc, timp de 5 -10 minute. Ele trebuie efectuate timp de 10-20 de minute, in fiecare zi, pana incep sa se vada rezultatele.

Efectele exercitiilor pentru ochiul lenes

Aceste exercitii pot ajuta la intarirea muschilor care raspund de pozitionarea ochilor, dar daca afectiunea are drept cauza o tumoare sau o anomalie structurala a ochiului, ele nu vor avea nici un efect.

In plus, efectele lor se pot vedea doar daca sunt executate consecvent

Beneficiati acum de o consultatie oftalmologica gratuita si stabiliti impreuna cu specialistii cea mai buna strategie de rezolvare a problemelor dumneavoastra de vedere.

Be Sociable, Share!