Evolutia cimentului

Share Button

Evolutia cimentuluiDumarconstruct.ro, un magazin de produse si materiale de constructii ne prezinta o mica parte din istoria cimentului.

Poate cea mai timpuriu cunoscuta aparitie a cimentului a fost acum douasprezece milioane de ani. A fost format un depozit de ciment dupa aparitia sistului petrolier situat in vecinatatea unui pat de calcar ars din cauze naturale. Aceste depozite antice au fost investigate in anii 1960 si 1970.

Materialele de tip beton au fost folosite de la 6500 i.Hr. de catre comerciantii Nabataea sau Beduinii care au ocupat si controlau o serie de oaze si au dezvoltat un mic imperiu in regiunile din Siria de sud si nordul Iordaniei. Ei au descoperit avantajele acestui material de constructii, si cele mai importante proprietati ale sale, pana in 700 i.Hr.

Au construit cuptoare pentru a furniza mortar pentru constructia de case de zidarie, pardoseli din beton si cisterne subterane impermeabile. Cisternele au fost pastrate in secret si au fost unul dintre motivele pentru care Nabataea au reusit sa prospere in desert. Unele dintre aceste structuri supravietuiesc pana in ziua de azi.

Era clasica

In epocile egiptene antice si mai tarziu in epoca romana, a fost re-descoperit cimentul cu adaugarea de cenusa vulcanica amestecului care i-a permis sa se situeze sub apa.

Arheologul german Heinrich Schliemann a gasit pardoseli din beton, care au fost facute din var si pietricele, in palatul regal din Tiryns, Grecia, care dateaza aproximativ la 1400-1200 i.Hr. Vasele de mortar au fost folosite in Grecia, Creta si Cipru in 800 i.Hr. Apeductul Assyrian Jerwan (688 i.Hr.) a folosit beton impermeabil. Betonul a fost folosit pentru constructii in multe structuri antice.

Romanii au folosit beton extensiv de la 300 i.H. pana in anul 476 d.Hr., o perioada de peste sapte sute de ani.  In timpul Imperiului Roman, betonul roman (sau opus caementicium) a fost realizat din nisip, pietris si un agregat de piatra ponce. Utilizarea sa pe scara larga in multe structuri romane, un eveniment cheie in istoria arhitecturii denumita Revolutia arhitecturala romana, a eliberat constructia romana de restrictiile de piatra si materiale de caramida si a permis noi modele revolutionare, atat din punct de vedere al complexitatii structurale, cat si al dimensiunii.

Cimentul, asa cum l-au stiut romanii, a fost un material nou si revolutionar. Amplasata sub forma de arcade, bolti si cupole, aceasta s-a intarit rapid intr-o masa rigida, fara multe probleme interne, care tulburau constructorii de structuri similare din piatra sau caramida .

Testele moderne demonstreaza ca opus caementicium a avut aceeasi rezistenta la compresiune ca betonul din  Portland-ciment modern.  Cu toate acestea, datorita absentei armaturii, rezistenta la tractiune a fost mult mai mica decat cea a betonului armat modern, iar modul sau de aplicare a fost diferit.

Betonul structural modern difera de betonul roman in doua detalii importante. In primul rand, consistenta amestecului este fluida si omogena, permitandu-i sa fie turnata in forme, mai degraba decat necesitand o stratificare manuala impreuna cu plasarea agregatului, care, in practica romana, adesea consta in moloz. In al doilea rand, otelul de armare integrat confera ansamblurilor moderne de beton o mare rezistenta in tensiune, in timp ce betonul roman ar putea depinde doar de rezistenta betonului la tensiune.

Be Sociable, Share!