Folosirea principiului de vacuum in interventiile chirurgicale

Dan Bradu seo
Share Button

Folosirea principiului de vacuum in interventiile chirurgicaleUn nou dispozitiv care “aspira” infectiile din rani chirurgicale si rani greu de tratat, ar putea ajuta mii de pacienti. Se estimeaza ca unul din 20 de pacienti dezvolta infectii dupa o interventie chirurgicala, infectii care apar atunci cand bacteriile patrund in organism printr-o incizie chirurgicala.

Multi altii sufera de ulceratii cronice ale pielii ca rezultat al diabetului sau al altor afectiuni. Cel mai performant aparat vacuum Velashape, poate fi gasit pe UtilariSaloane.ro.

Noua masina de vid functioneaza prin tragerea sangelui in zona, ceea ce sporeste alimentarea cu celule vindecatoare. Acest lucru nu numai ca ajuta la prevenirea infectiilor si stimuleaza vindecarea, dar, de asemenea, opreste ranile de la redeschidere, o complicatie obisnuita dupa interventia chirurgicala.

Gadgetul, numit masina PICO, consta intr-un pansament de unica folosinta mare, conectat printr-un tub de plastic la un dispozitiv de acumulator (bateria este de aproximativ dimensiunea unui telefon mobil). Pansamentul, care are margini de cauciuc, creeaza o garnitura pe rana.

Acumulatorul este apoi pornit, creand aspirare in zona. Acest lucru are ca efect extragerea lichidului si a puroiului de pe rana, in acelasi timp incurajand alimentarea cu sange a zonei, stimuland corpul sa se repare. Numeroase studii au aratat ca aceasta tehnica – care se numeste vindecare sub presiunecu vacuum – este un tratament eficient.

Un studiu randomizat de control al 263 de pacienti, publicat in Jurnalul de Traumatisme Ortopedice a constatat ca cei care au primit terapie cu presiune negativa au avut aproximativ jumatate din infectie si ratele de redeschidere a ranilor fata de pacientii carora li s-a administrat tratament standard, au fost mai mici.

Cu toate acestea, pana in prezent, pacientii care au suferit acest tratament trebuiau, in general, sa se afle in spital, deoarece aveau nevoie de o pompa mare, plus un canistru pentru a mentine lichidul extras.

Unii pacienti pot purta o pompa mai mica, intr-un rucsac, dar acest lucru nu este potrivit pentru persoanele in varsta sau pentru pacientii aflati pe carje.

Mai mult de 2.000 de pacienti pe zi folosesc dispozitivele traditionale, dar multi dintre ei ar putea beneficia de noul dispozitiv, potrivit dezvoltatorilor Smith & Nephew.

Acest lucru se datoreaza faptului ca PICO absoarbe fluidul printr-un strat de gel absorbant in interiorul pansamentului. Aceasta poate mentine intre 200 si 300 de mililitri de lichid si poate fi utilizata timp de pana la o saptamana, in functie de marimea si severitatea plagii.

Chirurgia mamara, inlocuirea soldului, chirurgia stomacului si ulcerul piciorului diabetic, se numara printre ranile care sunt potrivite pentru tratamentul cu noua tehnologie, spune Kathy Leak, o asistenta medicala de la la Doncaster Bassetlaw Hospitals NHS Foundation Trust, care a folosit aparatul timp de noua luni.

“Presiunea negativa creeaza mediul ideal pentru vindecarea ranilor”, spune ea. Cu toate acestea, pana de curand, a fost folosit doar in spitale, deoarece echipamentul este destul de greu.

“Tratarea pacientilor la domiciliu este mult mai ieftina – costa intre 400 si 500 de lire pe noapte pentru a avea un pacient in spital pentru tratament.” (Aparatul costa NHS in jur de 120 de lire sterline pe saptamana pentru fiecare pacient). Cercetarile arata ca dispozitivul este cel putin la fel de eficient ca si metoda traditionala.

Be Sociable, Share!