Mulsul manual vs. mulsul cu ajutorul mulgatorilor

Share Button

Mulsul manual vs. mulsul cu ajutorul mulgatorilorAstazi, odata cu evolutia tehnologiei, din ce in ce mai multi fermieri recurg la mulgatori, nu numai pentru a-si usura munca, ci si pentru o mai mare eficienta si implicit o mai buna calitate.

Exista insa si destui crescatori de animale care nu folosesc astfel de mulgatori si raman fideli variantei traditionale, fie pentru ca nu au un numar foarte mare de animale, fie pentru ca nu dispun de resursele necesare pentru achizitionarea unor astfel de dispozitive.

Fara doar si poate, toti marii laptari folosesc mulgatori pentru a-si mulge vacile. Acelasi lucru il fac si majoritatea producatorilor mai mici. Cu toate acestea, atunci cand o familie se gandeste daca sa mulga manual sau folosind un dispozitiv automat, trebuie sa ia in considerare beneficiile reale pe care le pot oferi acestea din urma.

Mulsul cu ajutorul mulgatorilor se face, mai ales atunci cand este nevoie ca un numar mare de vaci sa fie mulse. Daca numarul acestora nu depaseste 15 si exista si timpul necesar mulgerii manuale, atunci mulgatorile nu-si merita costul. Exista, dupa cum bine stim, doua modalitati prin care se poate mulge o vaca: manual sau folosind o mulgatoare.

Atunci cand mulgem o vaca folosind metoda manuala trebuie sa utilizam manusi din latex pentru ca mainile noastre sunt expuse la contaminarea cu patogeni care cauzeaza mastita. Mastita este o infectie a ugerului care produce dureri, umflaturi, inrosire si care face laptele vacii necomestibil.

Exista o serie de avantaje ale folosirii sistemelor de mulgere automata in dauna mulsului manual. Primul avantaj ar fi eficienta. Cu ajutorul unui sistem de mulgere automat poti mulge mai multe vaci, intr-un timp mai scurt, cu un efort mai mic.

Fermele mari folosesc adeseori asa-numite “saloane” de muls, cladiri mari concepute anume pentru a mulge un numar insemnat de vaci. Un al doilea avantaj ar fi acela al curateniei. Un alt avantaj se refera la cantitatea de lapte obtinuta. Multi sunt de parere ca mulgatorile permit ca o cantitate mai mare de lapte sa fie extrasa de la vaci.

Acest lucru este cat se poate de adevarat. Cu toate acestea, cantitatea nu este una care sa sara in ochi. Un studiu recent a aratat ca o vaca mulsa manual produce aproximativ 3.7 litri de lapte, in timp ce una mulsa folosind un sistem automat de muls produce aproximativ 5.5 litri.

O problema frecventa cu care se confrunta crescatorii de animale este aceea ca nu pot fi niciodata siguri ca toata cantitatea de lapte este extrasa din ugerul vacii in timpul recomandat. Aceasta problema poate fi rezolvata cu ajutorul sistemelor automate de muls. O vaca ar trebui mulsa in mai putin de 7 minute.

Mulsul dupa acest interval de timp nu este productiv intrucat hormonal oxitocina, care stimuleaza productia de lapte va fi incetat de mult in a mai fi eficient. Masinile de muls sunt foarte rapide astfel incat intreaga cantitate de lapte va fi fost eliminata pana la sfarsitul intervalului de timp recomandat.

Pentru a viziona o oferta variata de mulgatori accesati http://www.aparatedemuls.blogspot.com .

Alte stiri actuale :

1. Ce tip de lapte este indicat să bei
2. Cât lapte e bine să bei şi de ce laptele degresat nu merită cheltuiala?
3. Lapte integral sau lapte degresat? Care sunt diferenţele şi care este cel mai bun
4. 3 motive pentru a consuma lapte zilnic
5. Cum să câștigi lupta cu laptele praf si cum să alătezi iar la sân bebelușul

Dan Bradu seo
Be Sociable, Share!