Prescolarii si educatia sexuala

Share Button

In mod ideal, discutia cu copilul despre sex este un proces continuu care incepe atunci cand este foarte mic. Este mai bine sa nu te gandesti la educatia sexuala ca la o discutie pentru atunci cand copilul ajunge la pubertate. Pana la varsta de patru ani, conform specialistilor de pe www.sexedu.ro, majoritatea copiilor sunt curiosi in legatura cu anumite probleme sexuale si au nevoie de raspunsuri clare, oneste si succinte la intrebarile lor.

Sa nu crezi ca a spune unui copil despre sex il va face pe acesta precoce din punct de vedere sexual. Dimpotriva, studiile indica faptul ca cei care au o intelegere clara a problemelor sexuale sunt mai susceptibili sa se comporte responsabil, de exemplu, asteapta pana cand sunt mai in varsta inainte de a incepe sa facă sex si aleg sa utilizeze contraceptive. Daca vorbesti cu un copil prescolar despre sex, acest lucru deschide calea pentru comunicarea deschisa despre problemele sexuale ale acestora, pe masura ce imbatranesc.

Dezvoltarea sexuala normala a unui prescolar

Nu trebuie sa te simti ingrozit sau alarmat daca prescolarul incepe sa se intereseze de problemele sexuale, caci este absolut normal. Comportamentele tipice pot include:

 •  Masturbarea
 • Interesul fată de caracteristicile fizice ale sexului opus
 • Joaca de-a dezbracatul sau de-a doctorul impreuna cu un alt prescolar
 • Cei mici devin curiosi despre cum vin copiii pe lume.

Pregatirea pentru discutii de acest fel

Parintii pot simți jena, stari de disconfort sau ezitari atunci cand vorbesc cu copiii despre sex. Sugestiile includ:

 • Discuta despre educatia sexuala a copilului cu partenerul tau sau cu alti adulti implicati in educatia copilului si decideti impreuna o abordare consecventa.
 • Daca nu te poti gandi la ce sa spui sau nu stii cat de multe informatii sa dai copilului tau, incearca sa dai putina informatie si sa vezi pe parcurs daca au mai multe intrebari. Exista o multime de carti si site-uri care va ajuta sa aflati mai multe despre denumirile corecte pentru partile corpului sau gasiti exemple bune de explicare a diferitelor subiecte.

Copilul tau iti poate pune uneori intrebari in momente nepotrivite sau atunci cand nu ai un raspuns pregatit. O expresie precum: “Ce intrebare buna! Sa vorbim despre asta mai tarziu “, va poate oferi ceva timp sa te gandesti la ceea ce vei spune. Cu toate acestea, asigura-te ca te tii de promisiune și vorbesti despre problema.

Masturbarea

Masturbarea la copiii mici este o parte normala a dezvoltarii sexuale a omului. Sugestiile includ:

 • Asigura-te ca masturbarea nu este un semn de deviere sexuala.
 • Concentreaza-te mai degraba pe explicatiile oferite decat pe activitate. De exemplu, daca copilul tau se masturbeaza in public, spune-i ca ceea ce face este bine, dar ca este ceva de facut in privat, la fel ca si mersul la toaleta.

Joaca de-a doctorul

Curiozitatea despre diferentele de gen poate determina copilul sa se dezbrace cu un alt prescolar. Sugestiile includ:

 • Nu te supara si nu reactiona urat daca il gasesti pe copilul tau jucandu-se de-a doctorul. Calmeaza-te si distrage atentia copiilor cu alta activitate.
 • Mai tarziu, foloseste experienta ca pe o oportunitate de a discuta despre sex cu copilul tau. Vorbeste despre modul in care corpurile fetelor si ale baietilor sunt diferite.
 • In ceea ce priveste joaca de-a doctorul, spune-le copiilor ca privirea trupului altcuiva nu este interzisa, dar atingerea ar trebui evitata deoarece organele genitale sunt private.
 • Aceasta ar putea fi o buna ocazie de a vorbi despre atingerea sexuala nedorita. Spune-i copilului ca nimeni nu ar trebui sa le atinga organele genitale si ca trebuie sa va informeze imediat daca cineva face acest lucru.
 • Mai mult, explica-i celui mic faptul ca organele genitale nu sunt pentru afisarea publica si ca este obligatoriu sa poarte hainele.

De unde vin copiii?

Copiii mici sunt in mod constant ocupati, imaginandu-si cum functionează lumea, iar printre acestea, inclusiv modul in care sunt facuti copiii. Intrebarile tipice pot include “De unde vin copiii” si “Pot barbatii sa aiba copii?”. Sugestiile includ:

 • Trateaza intrebarile despre reproducere la fel ca pe orice alta solicitare de informatii despre cum functionează lucrurile. Fii calm, cinstit si ofera raspunsuri reale.
 • Evita explicatii fanteziste, cum ar fi “Barza aduce copilul” sau “Copiii se gasesc in foile de varza”.
 • Ofera raspunsuri simple. Nu este nevoie sa intri intr-o explicatie detaliata a reproducerii umane. De exemplu, daca copilul tau intreaba pentru prima data de unde provin copiii, spune ceva de genul “un copil creste in burtica mumiei”.
 • Explica detaliile lent, oferind mai multe detalii o data cu trecerea timpului. De exemplu, poti continua, spunand: “Cand copilul este suficient de mare, acesta iese dintr-un pasaj din corpul mamei, numit vagin”.
 • O noua sarcina a ta, sarcina unei prietene sau chiar un animal de casa care naste, sunt oportunitati care pot ajuta la clarificarea procesului pentru copilul tau.

Contactul sexual

Copilul tau poate intreba: “Cum ajunge copilul in burta mamei?”. Acesta este subiectul pe care majoritatea parintilor ar prefera sa-l abandoneze din educatia sexuala a copilului lor, dar  nu trebuie sa fii evaziv. Este mult mai bine sa raspunzi la intrebarile lor. Sugestiile includ:

 • Incă o data, pastreaza explicatiile simple, dar factuale. Ghideaza-te in functie de intrebarile copilului, daca doreste mai multe informatii sau mai multe detalii si ofera-i-le.
 • Utilizeaza carti ilustrate pentru a explica anatomia umana.
 • Te poate ajuta daca citesti carti legate de sex impreună cu copilul, potrivite varstei pe care o au. Dacă copilul tau are intrebari, raspunde-i sincer .
 • Intreaba-ti copilul despre sex, pentru ca raspunsurile lui iti vor spune daca au inteles sau nu.

Ce trebuie sa faci in cazul in care copilul tau nu exprima nici un interes

In timp ce multi copii mici adreseaza intrebari despre problemele sexuale, altii nu prezinta nici un fel de interes legat de acest subiect. Sugestiile includ:

 • Nu ezita si nu evita discutiile daca copilul tau nu are nici un interes sau curiozitate legata de sex, ci abordeaza singur acest subiect.
 • Cauta oportunitati de zi cu zi pentru a incepe conversatia – de exemplu, sarcina unei prietene sau a unei rude.
 • Cumpara carti de educatie sexuala adecvate varstei copilului si citeste-le impreuna ca si cum ar fi o simpla poveste. Raspunde intrebarilor celor mici pe masura ce apar.

 

Be Sociable, Share!