Puternicele beneficii pe care curcumina le are pentru sanatate

Dan Bradu seo
Share Button

Puternicele beneficii pe care curcumina le are pentru sanatatePlanta asiatica de culoare portocalie, turmericul, a fost utilizata, in mod tradițional, timp de secole, de catre medicina ayurvedica si chineza. Curcumina este cel mai puternic compus antiinflamator activ din turmeric. Curcumina s-a dovedit a fi un supresor puternic al proceselor cronice de boala, mediate de inflamatii.

Multe culturi asiatice folosesc turmericul la aproape fiecare masa, entuziasmate fiind de benificiile sale medicinale si anti-imbatranire.

Medicina occidentala abia a inceput sa-i cerceteze mai profund componentele, pentru a intelege mai bine proprietatile sale remarcabile, benefice pentru sanatate. In literatura de specialitate au aparut peste 240 de studii care demonstreaza efectele pe care le are curcumina in prevenirea cancerului.

Curcumina si stabilitatea zaharului din sange – Polifenolii curcuminoizi reprezinta antioxidantul primar din radacina de turmeric. Curcumina este curcuminoidul principal, fiind responsabil pentru majoritatea beneficiilor pentru sanatate atribuite turmericului. Ceilalti curcuminoizi includ desmetoxicurcumina și bisdesmetoxicurcumina.

Dezechilibrele de zahar din sange si rezistenta la insulina sunt factori imensi care favorizeaza conditiile inflamatorii in organism.

Nivelul crescut de zahar din sange creeaza legaturi incrucisate de glucoza cu proteinele, legaturi care sunt foarte periculoase, cauzand formarea de enzime glicolitice avansate (EGA). Aceste enzime deterioreaza membranele celulare, sistemele enzimatice vitale si perpetueaza stari inflamatorii la nivelul intregului organism.

Curcumina moduleaza nivelul de zahar din sange si imbunatateste functia receptorului de insulina, prin imbunatatirea capacitatii sale de conectare la zahar. Curcumina activeaza PPAR (receptorul proliferator-activator al peroxizomilor), un grup de proteine nucleare cheie, care regleaza expresia genelor si moduleaza absorbtia zaharului si utilizarea in fluxul sanguin.

Curcumina reduce activitatea enzimelor hepatice specifice care eliberează zahar in sange, in timp ce activeaza enzimele care stocheaza zaharul sub forma de glicogen. Cercetarile efectuate pe soarecii diabetici au dus la stabilizarea glicemiei si au redus nivelul de trigliceride la grupul care a consumat curcumina.

Curcumina ca antioxidant – Turmericul ocupa locul al patrulea in topul plantelor cele mai bogate in antioxidanti, cu o Capacitate Radicala de  Absorbtie a Oxigenului (ORAC) de 159,277. Curcuminoizii cresc nivelurile celor mai puternici antioxidanti din organism, printre care glutation, superoxid dismutaza si catalaza. Aceste molecule sunt extrem de importante pentru ca organismul sa poata limita daunele legate de stresul oxidativ la nivelul organelor vitale.

S-a demonstrat capacitatea curcuminei de a reduce prostaglandinele inflamatorii, citokinele si alte molecule, cum ar fi interleukina 6, factorul nuclear kappa-beta (NF-kb) si factorul de necroza tumorala alfa (TNF-alfa). Consumata  intr-o doza suficient de mare, are capacitatea de a scoate organismul dintr-o cascada inflamatorie puternica si de a reseta comportamentul antiinflamator la nivel celular.

Curcumina si cancerul – O cercetare efectuata de Fundatia Life Extension a descoperit abilitatea curcuminoizilor de a actiona asupra a 10 factori  implicati in dezvoltarea cancerului. Printre acestia se numara  inflamatia cronica, deteriorarea ADN-ului si perturbarea cailor de semnalizare celulara.

Suplimentarea pe baza de curcumina distruge mitocondria celulei canceroase, perturba ciclul celular al cancerului si inabusa dezvoltarea celulelor stem care faciliteaza formarea mai multor celule canceroase.

Exista sute de studii care au aratat capacitatea curcuminei de a declansa apoptoza naturala (sinuciderea de celule) la celulele canceroase. Ele reduc, de asemenea, prostaglandine inflamatorii care promoveaza cresterea dezvoltarea canceroase. Un studiu realizat in China a aratat abilitatea curcuminei a de a induce apoptoza in celulele cancerului la san triplu-negativ (TNBC). Cancerul la san triplu-negativ este un tip de cancer care sfideaza chimioterapia conventionala si radiatiile.

Cele mai bune doze de curcumina – Pentru o absorbtie optima a curcuminei, este necesar sa combinati turmericul cu grasimi bune, cum ar fi uleiul de cocos, laptele sau uleiul de masline. Veti dori, de asemenea sa adaugati un strop de piper negru, pentru molecula de piperina care imbunatateste absorbtia curcuminei. Puteti gasi, de asemenea, turmeric fermentat intr-o baza de acid organic, care are o rata de absorbtie extraordinar de mare.

Pentru persoanele cu boli inflamatorii cronice, cum ar fi cancerul, este recomandat sa se consume, in doze mari, suplimente pe baza de curcumina. Gasiti un supliment care este facut cu piperina, intr-un invelis enteric care protejeaza nutrientii de acidul din stomac, in vederea unei absorbtii optime.

Literatura de specialitate nu a stabilit inca un dozaj oficial. Cu toate acestea, studiile efectuate pe pacienti umani cu cancer au constatat ca dozele de curcumina de 3,6 grame sau mai mult, pe zi, au avut cel mai bun efect.

Curcumina reglementeaza caile supresoare tumorale si moartea prin intermediul mitocondriilor in tesutul canceros.

Curcumina este anti-angiogen, ceea ce inseamna ca blocheaza capacitatea celulelor canceroase de a forma noi vase de sange pentru alimentarea cu sange si combustibil. Acest efect face celulele canceroase mai vulnerabile la tratamente farmacologice, cum ar fi chimioterapia si alte medicamente administrate pentru a tine cancerul sub control.

Be Sociable, Share!