Stiti de cat timp se bea cafea?

Share Button

Stiti de cat timp se bea cafea?Cu totii obisnuim sa bem cafea, unii acasa, altii la birou, altii isi beau cafeaua de dimineata prin cafenele. Cert este faptul ca de la cafeaua espresso si pana la cafea naturala sau cappucinno, fiecare poate avea propriile preferinte.

Cafeaua se bea inca din cele mai vechi timpuri, iar in continuare vom discuta despre acest aspect, pentru ca aceasta are o istorie bogata, asa ca haideti sa vedem despre ce este vorba, si vom vedea care sunt primele trei locatii in care s-a consumat cafea.

Pe Espresso Café gasiti multe povesti frumoase si tot felul de alte lucruri cu si despre cafea.

ETIOPIA

Planta de cafea, care a fost descoperita in Etiopia in secolul al XI-lea, are o floare alba care miroase ca iasomia si un fruct rosu, asemanator cireselor. Pe atunci, frunzele asa-numitei “fructe magice” erau fierte in apa si se credea ca preparatul rezultat are proprietati medicinale. Pe masura ce faima fabricii de cafea s-a raspandit in alte tari, voiajul ei trebuia sa inceapa.

YEMEN

Cafeaua sa raspandit repede prin Peninsula Arabica. La mijlocul secolului al XIV-lea, cultivarea cafelei a ajuns in Yemen si timp de 300 de ani, a fost preparata dupa reteta folosita pentru prima data in Etiopia. Yemen are clima si sol fertil care au oferit conditiile ideale pentru cultivarea recoltelor bogate de cafea.

ISTANBUL

Istambul a cunoscut cafeaua in 1555 in timpul domniei lui Sultan Suleiman Magnificul de catre Özdemir Pasha, guvernatorul otoman din Yemen, care a crescut pentru a iubi bautura in timp ce stationa in tara respectiva.

In palatul otoman a fost descoperita o noua metoda de baut cafea: boabele au fost prajite peste foc, macinate fin si apoi fierte lent cu apa pe cenusa unui incendiu de carbune. Prin noua sa metoda de preparare si aroma, renumele cafelei se raspandeste mult mai departe.

Cafeaua a devenit in curand o parte vitala a bucatariei palatului si a fost foarte populara in instanta. Pozitia de sef de cafea (kahvecibası) a fost adaugata la lista functionarilor instantelor. Datoria lui Chief Coffee Maker era de a prepara cafeaua sultanului sau a patronului sau si a fost aleasa pentru loialitatea si capacitatea sa de a pastra secrete.

Analele istoriei otomane inregistreaza un numar de producatori de cafea sefi care s-au ridicat prin randuri pentru a deveni marii vezitori la sultan.

Cafeaua s-a raspandit in curand de la palat la vile mari si de la vile mari la casele publicului. Oamenii din Istanbul au devenit rapid indragostiti de bautura. Majoritatea publicului larg s-a familiarizat cu cafeaua prin infiintarea de cafenele; prima cofetarie (numita Kiva Han) a fost deschisa in districtul Tahtakale, iar altele au crescut rapid in tot orasul.

Cafenelele si cultura de cafea au devenit in curand o parte integranta a culturii sociale din Istanbul; oamenii au venit aici toata ziua sa citeasca carti si texte frumoase, sa joace sah si table si sa discute poezia si literatura.

Datorita eforturilor comerciantilor si calatorilor care au trecut prin Istanbul, cafeaua turca sa raspandit curand in Europa si, in cele din urma, in intreaga lume.

Asadar, dupa cum se poate vedea, chiar daca in prezent avem posibilitatea de a savura diferite tipuri de cafea, trebuie sa precizam faptul ca aceasta a devenit cunoscuta cu multi ani inainte ca bunicii nostrii sa se nasca. Odata cu trecerea timpului cum totul a evoluat, si cafeaua a evoluat, iar acum putem sa consumam diferite tipuri de cafea.

Dan Bradu seo
Be Sociable, Share!